• Groot assortiment op voorraad
  • Aantrekkelijke prijzen
  • Voor 16.00 uur besteld, morgen geleverd
  • Franco levering mogelijk
  • Ruim 35 jaar ervaring
  • Private label mogelijk

Detecteerbare kabelbinders | Lees er alles over in onze blog!

Detecteerbare kabelbinders – toepassingen, types en verschillen

Gepost op 7 oktober 2022

Detecteerbare kabelbinders, ook wel kabelbinders met metaalpigmenten genaamd, worden met name gebruikt in de voedingsmiddelen industrie. Maar welke eigenschappen maken deze kabelbinders ‘detecteerbaar’? En in welke situaties worden ze gebruikt? Je leest het in deze blog!

Wat is een detecteerbare kabelbinder?


Detecteerbare kabelbinders zijn kabelbinders die, door een aantal specifieke eigenschappen, beter te detecteren zijn (door middel van metaaldetectie-, röntgendetectie- en visuele detectietoestellen) dan normale, niet detecteerbare kabelbinders.

In de voedingsmiddelen-, farmaceutische-, veevoeder- en chemische industrie is het van groot belang dat productverontreiniging wordt voorkomen. Afgesneden uiteindes van kabelbinders zijn hier ongewenst en moeten gedetecteerd kunnen worden. Na detectie kunnen ze eenvoudig worden verwijderd uit het productie- of verpakkingsproces. Je wil immers niet dat bijvoorbeeld delen van een kabelbinder in voorverpakte voedingsmiddelen terecht komen. Om dit soort objecten te detecteren, worden er een aantal controles uitgevoerd tijdens het productieproces en het verpakken van voedsel in de voedingsmiddelen industrie, om deze objecten vervolgens te kunnen verwijderen. Deze controles omvatten zowel visuele controles, als controles met röntgen- en / of metaaldetectoren.

Detecteerbare kabelbinders hebben dan ook een tweetal kenmerken die ze ‘detecteerbaar’ maken, die hieronder uiteen worden gezet.

Metaalpigmenten
Detecteerbare kabelbiinders, of tyraps, bevatten kleine metaalpigmenten, die tijdens de productie van de kabelbinder zijn vermengd met het materiaal polyamide 6.6 waar tyrap meestal van worden gemaakt. Hierdoor kunnen zelfs de kleinste stukjes tyrap door een metaaldetector worden geïdentificeerd – een vast onderdeel van het kwaliteitsbewakingsproces in een groot deel van de voedingsmiddelen industrie

Kleur
Detecteerbare tyraps hebben een matte, blauwe kleur. Er is gekozen voor de kleur blauw, omdat deze weinig voor komt in de natuur en in voedingsmiddelen. Hierdoor vallen deze tyraps nog beter op wanneer ze onbedoeld in bijvoorbeeld het productieproces terecht komen.

Types detecteerbare kabelbinders
Naast kabelbinders gemaakt van polyamide 6.6, biedt WKK ook detecteerbare kabelbinders aan die gemaakt zijn van polypropyleen. Deze materiaalsoort is bestand tegen chemicaliën en blijft drijven op vloeistoffen, waardoor de kabelbinders nog beter opvallen en daardoor beter te detecteren zijn.

Wanneer gebruik je detecteerbare tie wraps?


Detecteerbare tie wraps worden, zoals eerder genoemd, vooral gebruikt in de voedingsmiddelen industrie. Buiten productie- en verpakkingsprocessen, kan het hierbij bijvoorbeeld ook gaan om gebruik in de keuken van restaurants, of bij cateraars. Ook in de farmaceutische industrie en de veevoeder industrie worden detecteerbare tie wraps gebruikt; ook daar zijn de risico’s groot wanneer ‘foreign objects’ in het productieproces terecht komen.

Detecteerbare kabelbinders: WKK versus Ty-Rap®
Wij bieden detecteerbare kabelbinders van zowel het merk WKK als van het merk Ty-Rap® aan. Het belangrijkste verschil:

Naast de mate van detecteerbaarheid, is met name de prijs vaak doorslaggevend in de keuze voor de juiste detecteerbare kabelbinder.

Bekijk hier ons volledige assortiment detecteerbare kabelbinders!