• Groot assortiment op voorraad
  • Aantrekkelijke prijzen
  • Voor 16.00 uur besteld, morgen geleverd
  • Franco levering mogelijk
  • Ruim 35 jaar ervaring
  • Private label mogelijk

Roestvast stalen kabelbinders - Welke soorten zijn er, wanneer kies je welke?

Roestvast stalen kabelbinders - Welke soorten zijn er, wanneer kies je welke?

Gepost op 21 november 2022

Naast kunststof kabelbinders, in verschillende soorten kunststof, zijn kabelbinders ook verkrijgbaar in een compleet ander materiaal: roestvast staal, in de volksmond vaak roestvrij staal genoemd. Daarmee zijn ze een beetje de vreemde eend in de bijt, maar bieden ze ook unieke eigenschappen die deze kabelbinders uitermate geschikt maken voor een breed scala aan toepassingen. Welke soorten RVS kabelbinders er zijn, voor welke toepassing je welke soort gebruikt en meer over wanneer je kiest voor een RVS kabelbinder in plaats van een kunststof kabelbinder, lees je hieronder.

Welke soorten roestvrijstalen kabelbinders zijn er?


RVS kabelbinders, ook wel RVS tyraps genoemd, zijn er in twee metaalsoorten: AISI 304 en AISI 316L. Deze twee metaalsoorten zien er van de buitenkant identiek uit, maar hebben ieder een unieke chemische samenstelling. Zo bevat AISI 316L meer nikkel en bevat het, in tegenstelling tot AISI 304, Molybdeen. Dit maakt dat AISI 316L sterker is dan AISI 304, corrosiebestendiger is én beter tegen temperatuurwisselingen kan. Dit doet overigens niet af aan de eigenschappen van de AISI 304 RVS tyraps – ook deze hebben erg goede corrosiebestendige eigenschappen, zijn een stuk sterker dan kunststof tyraps en kunnen goed tegen temperatuurwisselingen.

RVS tyraps in zowel AISI 304 als in AISI 316L zijn zowel in een variant met coating, als een variant zonder coating beschikbaar. Deze coating geeft de RVS kabelbinders een zwarte kleur. Deze polyester coating zorgt ervoor dat de RVS tyraps nóg beter bestand zijn tegen weersinvloeden (wanneer ze buiten gebruikt worden) en zorgen ervoor dat de RVS kabelbinders beter isoleren. Daarnaast biedt de coating nog een praktisch voordeel: de randen van de roestvast stalen kabelbinders zijn door de coating minder scherp, waardoor de kabelbinder minder snel zal snijden in de kabels die met de kabelbinder worden gebundeld, en de gebruikers van de kabelbinders beter beschermd is tegen snijwonden.

Wanneer gebruik je RVS tyraps?


RVS tyraps worden met name gebruikt voor extreme toepassingen, waar kunststof tyraps niet voldoen aan de kwaliteitsvereisten. Door de hoge trekkracht, hoge hittebestendigheid en uitstekende corrosieweerstand, kunnen RVS tyraps zowel binnen- als buitenshuis gebruikt worden voor toepassingen waar deze eigenschappen van belang zijn. Denk hierbij aan de offshore sector, mijnbouw, vliegtuigbouw en de (petro)chemische industrie.

De keuze daarbij voor RVS tyraps gemaakt van AISI 304 of AISI 316L hangt af van de specifieke toepassing. Tyraps gemaakt van AISI 304 zijn minder bestand tegen chloriden, zuren en zeewater. Wanneer een uitstekende corrosieweerstand vereist is, dan is het dus beter om voor RVS kabelbinders gemaakt van AISI 316L te kiezen.

Gecoate RVS kabelbinders bieden een extra zekerheid: naast het verlaagde risico of snijwonden voor de gebruiker en de betere bescherming voor kabels, biedt de coating ook een extra barrière voor invloeden voor buitenaf, waardoor de RVS kabelbinder langer mee gaat.

De kogelbalafsluiting in de sluiting van RVS kabelbinders, vind je alleen bij RVS kabelbinders terug – kunststof kabelbinders bevatten doorgaans een sluittong. Een kogelbalafsluiting is duurzaam en betrouwbaar, en daarmee uitermate geschikt voor de heavy duty toepassingen waarvoor RVS tyraps doorgaans gebruikt worden.

Benieuwd geworden naar onze roestvaststalen kabelbinders? Bekijk ons volledige assortiment hier!