• Groot assortiment op voorraad
  • Aantrekkelijke prijzen
  • Voor 16.00 uur besteld, morgen geleverd
  • Franco levering mogelijk
  • Ruim 35 jaar ervaring
  • Private label mogelijk

Hoe gebruik je zelfvulkaniserende tape? Lees het in onze blog!

Zelfvulkaniserende tape – Eigenschappen & gebruik

Gepost op 23 april 2021

Voor het bevestigen / aansluiten / isoleren / geleiden en beschermen van kabels kan, naast kabelbinders (ook wel tyraps genoemd), krimpkous, mantelbuis, spiraalband of vlechtkous, ook gebruik worden gemaakt van tape. WKK biedt om deze reden een aantal soorten tapes aan die hier geschikt voor zijn: duct tape, PVC tape, dubbelzijdige foam tape én zelfvulkaniserende tape.

In deze blog zoomen we in op zelfvulkaniserende tape. Waarvoor wordt deze tape voor gebruikt, en welke eigenschappen heeft dit type tape? Je leest het hier!

Wat is zelfvulkaniserende tape?


Zelfvulkaniserende tape is speciale, zwarte tape met uitstekende weerstand tegen vocht en vuil. Zelfvulkaniserende tape wordt veel gebruikt voor het repareren van lekkages en het isoleren van elektrische bedradingen. Wanneer de tape om voorwerpen gewikkeld wordt, wordt het zelfklevend. Het repareren en/of isoleren van elektrische bedradingen is daarom zelfs onder vochtige omstandigheden mogelijk. Ook wordt deze tape vaak gebruikt om open uiteinden van kabels af te dichten.

 

 

Eigenschappen van zelfvulkaniserende tape


Een bijzondere eigenschap van zelfvulkaniserende tape is het feit dat deze tape, in tegenstelling tot reguliere tapes, geen lijmlaag heeft. Door de tape bij het aanbrengen uit te rekken (tot ongeveer 2x de originele lengte van de tape, met 50% overlap) en vervolgens om bijvoorbeeld een kabel of slang te wikkelen, wordt de tape aangebracht. Vervolgens wordt de tape zelfklevend. Een uur na het aanbrengen ontstaat er een waterdichte, naadloze afdichting. Door het ontbreken van een lijmlaag kan zelfvulkaniserende tape zonder lijmresten worden verwijderd.

Zelfvulkaniserende tape werkt goed op vochtige, oneffen en vieze ondergronden, is UV- en weerbestendig – hij kan zelfs onder water gebruikt worden! – en is daarmee een echte alleskunner! Daarnaast heeft zelfvulkaniserende tape een temperatuurbestendigheid van +90 °C.

Toepassingen van zelfvulkaniserende tape


Door de brede range aan eigenschappen wordt zelfvulkaniserende tape vanzelfsprekend voor veel uiteenlopende toepassingen gebruikt. Denk aan het afdichten van een lekke slang of buis, het isoleren van elektrische kabels en componenten of het afdichten van open uiteinden van kabels.

Benieuwd naar ons aanbod zelfvulkaniserende tapes? Bekijk ons assortiment hier!