• Groot assortiment op voorraad
 • Aantrekkelijke prijzen
 • Voor 16.00 uur besteld, morgen geleverd
 • Franco levering mogelijk
 • Ruim 35 jaar ervaring
 • Private label mogelijk
Wartels

Wartels

Zoek je naar wartels? WKK levert kwalitatief hoogwaardige wartels van één van de grootste wartel specialisten ter wereld: Jacob. Ons standaard assortiment bestaat uit kunststof en metalen wartels (messing en RVS). Hierbij heb je de keuze uit de bekende schroefdraadtypes metrisch en Pg. Daarnaast kun je bij ons ook terecht voor wartel toebehoren en speciale uitvoeringen van wartels, waaronder Ex en EMC.

Wat is een wartel?

Een wartel is een speciale soort kabeldoorvoer. Het is een voorziening om kabels veilig door een wand, kastsysteem of kabeldoos heen te voeren als bescherming tegen het voortdurend wrijven/schuren en om te voorkomen dat er vloeistoffen en gassen langs de kabel lekken. Het product wordt dan ook gebruikt om het uiteinde van elektrische kabels te bevestigen en vast te zetten aan een beoogd apparaat of eindpunt.

Waarom wartels?

Iedere opening waar kabels doorheen lopen, vormt een zwakke plek. Schade aan je kabels, apparatuur en zelfs kortsluiting zijn risico’s die je wil voorkomen. Een wartel is de oplossing om bescherming tegen invloeden van buitenaf te realiseren. Het product zorgt dus voor een veilige, volledige afdichting.

Een wartel zorgt onder andere voor aarding, hechting, isolatie en trekontlasting. Het belangrijkste doel van een wartel is dus het zorgen voor een veilige afdichting, waardoor de bescherming van elektrische apparatuur en behuizingen gewaarborgd is.

Beschermende eigenschappen wartels

De keuze voor een wartel hangt af van de toepassing. Hierbij is het belangrijk dat je rekening houdt met de volgende beschermende eigenschappen:

 • Bescherming tegen diverse omgevingsinvloeden. Moet het product bestand zijn tegen water en vocht, UV-straling, stof, et cetera? Indien je werkt in een omgeving met explosiegevaar, dan kies je voor de speciale Ex-uitvoering.
 • Bescherming tegen chemicaliën, zoals bijvoorbeeld: vloeistoffen, zuren, zouten, basen, chlorides, enzovoort. Chemische bestendigheid kan noodzakelijk zijn vanwege omgevingsinvloeden, maar ook door het gebruik van bepaalde onderhoudsproducten.
 • Mechanische bescherming, indien er spanning op de kabels staat. Een groot voordeel van wartels is dat het in de basis een robuust product is. Daarnaast is het belangrijk om van te voren te bepalen of de kabels moeten kunnen bewegen. Met andere woorden: is er sprake van statische of dynamische trekspanning?
 • Thermische bescherming, zoals de werktemperatuur (hittebestendigheid) en levensduur van het product.
 • Elektromagnetische bescherming om in situaties met meerdere elektronische componenten storingen te voorkomen. EMC-uitvoeringen (elektromagnetische compatibiliteit) worden in deze situaties toegepast.

Kies het juiste kwaliteitsklasse materiaal

Het assortiment wartels van WKK bestaat uit de materialen kunststof en metaal (messing en RVS). De kunststof wartels zijn verkrijgbaar in de kwaliteitsklasse Polyamide 6. De metalen wartels zijn verkrijgbaar in messing galvanisch vernikkeld en RVS 1.4305.

Voor standaard toepassingen zonder extreme weersinvloeden kies je voor kunststof wartels. Indien er wel sprake is van significante weersomstandigheden, dan heb je waarschijnlijk vernikkeld messing nodig. Is er sprake van een hoge mate van chemische stoffen, corrosie en zoutbelasting, dan is vaak RVS de juiste keuze. Weet je niet zeker welke wartel het beste past bij jouw beoogde toepassing(en)? Neem dan contact op met onze specialisten. Zij helpen je graag verder met de selectie van de juiste wartel.

Schroefdraadtypes: metrisch en Pg

Op het gebied van schroefdraadtypes levert WKK metrische en Pg wartels. De universele standaard in de markt is metrisch. De spoed is altijd 1,5 mm, ongeacht de grootte van de wartel. Daarbij heeft het product een tophoek van 60 graden.

Pg heeft een variërende spoed lengte. Dit hangt af van de grootte van de wartel. Pg is de oude Duitse industrienorm en heeft een tophoek van 80 graden.

Kwaliteit: hoge veiligheidseisen en normen

WKK verkoopt wartels die voldoen aan hoge veiligheidseisen en normen. Aangezien onze producten veel in productie- en gevoelige omgevingen gebruikt worden, is dit cruciaal voor professionals en inkopers. Onze producten zijn voorzien van een IP-code (beschermingsgraad), EN- en UL-normering. Per product weet je dus precies wat je kunt verwachten.

Wartel schroefdraadaansluitingen

Zoek je naar een speciale schroefdraadaansluiting en/of maat? Of wil je een complete range inkopen? WKK levert per type wartel vele maten in de schroefdraad types metrisch en Pg. Zo leveren wij de veelgebruikte maten M16, M20, M25 en Pg9, Pg11, Pg13,5. Daarnaast worden ook speciale maten geleverd. De maatverschillen zijn op basis van het klembereik.

Wartel toebehoren

Naast wartels levert WKK ook toebehoren voor wartels. Hierbij kun je denken aan onder andere wartelmoeren, blindstoppen, verloopringen, reduceerringen, koppelstukken, drukverschil ventielen, kabeldoorvoeren, afdichtdopjes, O-ringen en tules. Door deze toebehoren beschik je over een zeer uitgebreid assortiment. Op deze manier vind je gegarandeerd de producten die je zoekt.

Het Duitse merk Jacob

Jacob is één van de grootste en meest betrouwbare wartel specialisten ter wereld. Alle Jacob wartels zijn van hoogwaardige kwaliteit en staan garant voor een veilige kabelingang.

Complete partner

Als ervaren leverancier op het gebied van wartels is WKK een complete partner. Onze hulpvaardige adviseurs helpen je niet alleen met het selecteren van de juiste producten, maar ook met vele aanvullende services. Heb je tijdelijk geen voorraadruimte? Geen probleem, wij verzorgen graag orders op afroep voor je. Of wil je één van onze producten gratis uitproberen? Vraag dan een sample aan.

36 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
 1. Twee zwarte en twee grijze Jacob tules, met metrisch schroefdraad, van meerdere kanten afgebeeld.
  Jacob - Tules - Metrisch

  Vanaf €  15,19 excl. BTW

 2. Twee zwarte en twee grijze Jacob tules, met Pg schroefdraad, van verschillende kanten afgebeeld.
  Jacob - Tules - Pg

  Vanaf €  15,58 excl. BTW

 3. Twee zwarte Jacob O-ringen, met metrisch schroefdraad, op een witte achtergrond.
  Jacob - O-ringen - Metrisch

  Vanaf €  3,52 excl. BTW

36 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Grote aantallen bestellen?