• Groot assortiment op voorraad
  • Aantrekkelijke prijzen
  • Voor 16.00 uur besteld, morgen geleverd
  • Franco levering mogelijk
  • Ruim 35 jaar ervaring
  • Private label mogelijk

Het WKK recycleprogramma | Lees over hoe we Fe Lenn helpen

Het WKK recycle programma - Lees hoe we klant FE LENN helpen in haar duurzaamheidsambitie

Gepost op 12 september 2023

Ronald werkt al ruim 3 jaar als Sales Manager bij het FE LENN, gevestigd in Delft maar werkzaam door het hele land. In zijn rol spreekt hij met allerlei evenementenorganisaties.

Wat merk je van de ontwikkelingen in de markt wat betreft het thema duurzaamheid?

Je ziet een tendens dat men probeert evenementen groener te maken. Vooral aan de bezoekerskant wordt hier zichtbaar aan gewerkt, omdat daar de eerste meetbare resultaten te boeken zijn. Als je als bezoeker iets wilt gaan eten en drinken op een evenement, merk je dat gelijk: bekers met statiegeld, PVC-vrije borden en bestek, maar ook gezondere voeding is hier een duidelijke verandering ten opzichte van de afgelopen jaren.

In aankleding van evenementen is de ‘groenere’ wens er wel, maar dit wordt nog niet in grote mate daadwerkelijk gedaan. Wij proberen zoveel mogelijk de geprinte materialen op een duurzame manier in te zetten, en ook weer te verwijderen. Dat is lastig, omdat groene basismaterialen tot nog toe in de regel duurder zijn. Op de meeste evenementen is aankleding vaak een sluitpost, dus dan wordt er in de portemonnee gekeken of er ruimte is om een duurzamer materiaal in te kunnen zetten. Vaak is dat nog niet het geval.

Natuurlijk zijn er evenementen waar de geprinte materialen worden opgeslagen en het jaar daarop weer worden gebruikt, maar dat is helaas nog een minderheid. Ook omdat dit niet altijd mogelijk is vanwege jaartallen en sponsoren.

A company car of LENN at an event site

Wat voor rol speelt duurzaamheid binnen jullie organisatie? 

Evenementen zijn reëel gezien wel vervuilend. We werken heel veel met doeken en platen voorzien van logo’s en ander artwork. Die materialen worden vaak al na enkele dagen verwijderd en weggegooid, terwijl de levensduur nog lang niet ten einde is.

Daarom proberen we van onze kant de afvalverwerking op een zo goed mogelijke manier te laten verlopen. Alle geprinte materialen die retour komen worden gescheiden en vervolgens via de juiste kanalen afgevoerd. Frontlit PVC doeken, die we altijd ophangen met WKK kabelbinders, kunnen we nu sinds kort laten verwerken tot nieuwe beprintbare platen. PVC Forex platen worden gemaald tot een granulaat, waar weer nieuwe producten van worden gemaakt. Bijna alle materialen hebben bij ons een eigen afvalstroom. En zo ook de kabelbinders.

Dat brengt ons bij het WKK Reycle programma. Wat is jullie ervaring tot nu toe?

Heel goed! In het verleden werden de gebruikte bandjes in de container gegooid, maar sinds dit jaar verzamelen we alles. We hebben hiervoor witte cementbakken aangeschaft, en deze voorzien van een sticker om aan te geven dat dit speciaal voor gebruikte kabelbinders is.

Het was even wennen voor onze Eventsigners, maar het werkt nu uitstekend. Bij plaatsing knippen wij de binders tot op de sluiting af, en de restanten worden netjes in die bakken verzameld. Bij de afbouw knippen we die bandjes door, en verzamelen deze ook weer separaat van het andere afval. In de werkplaats wordt dit gesorteerd opgeslagen en op gezette tijden brengen we een pallet naar Tilburg, waar het hoofdkantoor van WKK gevestigd is.
Ik schat in dat we momenteel ongeveer tussen de 85% en 95% van onze kabelbinders ook daadwerkelijk retourneren. En vergis je niet: voor ons grootste project, de Grand Prix in Zandvoord, gebruiken we ieder jaar 400.000 kabelbinders. Het jaar rond zitten we dan tussen de 1,5 en 2 miljoen stuks kabelbinders die we inzamelen.

A white container with a sticker

Fijn dat jullie een positieve ervaring hebben. Waarom zouden meer bedrijven hun gebruikte kabelbinders moeten laten recyclen?

Wij zijn natuurlijk een vreemde eend in de bijt. De wijze waarop wij kabelbinders gebruiken wijkt behoorlijk af van de bouw- en electrabedrijven die jullie ook onder je klanten rekenen. Toch is het heel belangrijk, hoe klein de bijdrage ook is. WKK geeft ons nu op een heel laagdrempelige manier de mogelijkheid om op kleine schaal een bijdrage te kunnen leveren aan een sustainable afvalverwerking. Dit soort stappen geven ook bewustwording aan de gebruiker. Zo worden onze Eventsigners door de invoering hiervan ook bewuster van de verwerking van alle andere materialen. Het zijn kleine stapjes, met uiteindelijk grote resultaten.

Wil je ook meedoen aan het WKK Recycle programma? Lees er meer over op onze WKK Cares pagina of neem contact met ons op via info@wkk.nl of 013 571 21 71.

Bekijk onze video voor meer informatie over ons WKK-recyclingprogramma voor kabelbinders en hoe onze klant LENN hiervan profiteert: